måndag 1 januari 2007

Dagens doft - Yvresse

Inspirerad av gårdagens dryck blev det YSL:s Yvresse fd Champagne. När doften lanserades 1993 var det under namnet Champagne. Det fick champagnehusen att expolodera. Efter en varumärkestvist som slutade i domstol, tvingades YSL att ändra namnet som då blev det spritsiga Yvresse. Även den fina (ursprungligen herrdoften från 1941) Royal Bain de Champagne från Caron tvingades i samma veva byta namn till Royal Bain de Caron.
Yvresse är en fruktigt söt chypre som påminner om söt champagne. Den för tankarna till en boduoir i Paris vid det förra seklets början. Jag tycker om den intensiva, tungt men samtidigt spritsigt fruktiga doften. Tyvärr passar den inte så bra på mig, den ligger liksom utanpå huden. På en kollega för länge sedan, passade den utmärkt. Jag såg fram emot när hon använde Champagne (ja det var så länge sedan). Sparsam applicering är ett måste då doften är mycket stark och tät. Detta gäller även edt:n.
Yvresse/Champagne är skapad av en av de främsta kvinnliga näsorna, Sophia Grojsman. I toppnoterna finns persika, aprikos, mint, anis och nektarin. I hjärtat ros, litchifrukt, jasmin och nejlika. I basen slutligen ekmossa, vetvier och patchoulli.
En klassiker i sin egen genre som jag tycker att det är tråkigt att jag inte bär upp tillräckligt väl. Men ibland vill jag ha den på ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar