onsdag 29 november 2006

Stiltips till SEB:s koncernledning

Eller närmare bestämt till VD, Annika Falkengren. AF har av bilder i pressen och på TV att döma, mycket snygga kläder och vackra (dyrbara) smycken. I de allra flesta fall är hon också "rätt" klädd. Men som för oss alla blir det ibland fel i kombinationen kläder-smycken-situation. I AF:s roll finns det dock situationer där det bara inte får bli fel.
Helfel blev det när SEB i slutet av september aviserade ett stort kostnadsbesparingsprogram som bla skulle innebära personalnedskärningar. AF framträdde då i TV och press i en i sig liten söt randig, lite sportig, rundringad kofta i glada färger. Till detta de vanliga flotta droppformade hängande pärlörhängena som AF verkar försöka göra till sitt signum och ett sk "dog collar" visserligen med små pärlor men ändå av den modell (också med små pärlor)som prinsessan Madelene har använt tillsammans med tiara vid galatillställningar. För det första vara smyckeprakten inte kompatibel med den lilla koftan. För det andra, och det som är det allvarliga, så var smyckeprakten och färggladheten så totalt fel i ett så pass allvarligt sammanhang som det är när personalnedskärningar aviseras. Signalen som skickades var: "Här spar vi kostnader och sparkar personal så att Annika kan fortsätta fylla upp sitt smyckeskrin".
Rätt outfit i situationen hade varit reguljär proper bankkostymering dvs mörkblå-/grå eller svart kostym/dräkt med diskret top eller blus. Till detta en helt annan nivå på smyckena: I öronen hade ett par diskreta creoler (utan stenar) eller ett par små (icke hängande) pärlor eller möjligen några små (icke hängande) ädelstenar passat. Runt halsen en diskret kedja.
Måste än en gång poängtera att det generellt sett är rätt att AF bejakar sin kvinnlighet och bär vackra smycken till glädje för omvärlden. Några dagar efter bottennoteringen ovan syntes AF i tidningen när hon överlämnade en fastghet som gåva till. Chalmers. Av bilden att döma (halvfigur) bar hon en lite festligare variant av mörk bankkostym/dräkt, lite ringad top och de stora pärlörhängena som enligt min mening var helt rätt i det här sammanhanget. Den riktigt konservative skulle dock påpeka att sådana örhängen inte bör användas dagtid och den ultrakonservative att hängande örhängen inte är förenliga med yrkessituationer överhuvudtaget. Tyvärr saknades pärlhalsbandet här. Vid detta festliga tillfälle och med den toppen, hade det kommit till sin rätt.
Man kan möjligen fundera över vilka signaler som AF:s tjusiga smycken sänder till SEB:s kunder. Det kan lätt tolkas som att banken behöver ta ut höga avgifter mm på kundernas bekostnad. Då sänder SHB:s något grå/beige VD Pär Boman ut betydligt kundvänligare vibbar. Han ger då inga signaler på lyxkonsumtion överhuvudtaget men det kanske är ett raffinerat knep....  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.