onsdag 21 december 2011

Parfumerie Générale - Un Crime Exotique

Bild: Blossas årgångsglögg 2005, hjortron
Foto: Dnor, Wikimedia Commons

Un Crime Exotique från Parfumerie Générale är den perfekta doften i juletid. Den inleder med en doft av glögg inklusive kryddorna i glöggen; kanel, kryddnejlika och pomerans. En torkad rosenbladskänsla à la potpurri lurar i bakgrunden men blir aldrig skrikig och för mycket. En lite plastigt blommig not som den i PG:s Psychotrope skymtar snabbt förbi och den lätt söta, juliga, dunkla kryddigheten finns i en mer skalad tolkning även i PG:s jasmindoft Drama Nuui. Lite senare inträder en not som jag känner igen som dominerande not i Givenchys Ysatis. Men i UCE är den snarare en bakgrundsnot och den är mer avrundad och diskret. När doften tonar ut bottnar den i doften av kryddat julthe. Det finns också en mycket lätt antiseptisk not. Basnotsfasen är väl balanserad och trivsam. Projektionen är ganska liten men doften är tät och hudnära. Den finns dessutom kvar ofragmenterad på huden efter en hel dag.

UCE är en säregen doft som är svår att förhålla sig till. Den står för sig själv och skiljer sig klart från mängden. Första gången jag provade den tyckte jag att den bara var för mycket, och jag doserade också för mycket. Sedan har jag lärt mig både att dosera och att uppskatta UCE, hur mycket får jag se när provet är slut. En perfekt julklapp om det visar sig att jag inte klarar mig.

Betyg: 5

Noter: Osmanthus, pepparkaka, the, kanel, stjärnanis, maté the, vanilj, socker, sandelträ

2 kommentarer:

  1. Bois des Iles, UCE och YOSH Ginger Ciao är verkliga julklassiker för mig. UCE är sötast av de tre men den där maténoten gör nytta med sin tanninliknande strävhet. Bra liknelse med Drama Nuui, det hade jag inte själv kommit på!

    SvaraRadera
  2. Hej Julia!
    Nu blir jag inspirerad att inleda julledigheten med att använda lite från min BdI-miniflaska. Är jättelänge sedan jag använde den, vill inte att den ska ta slut:-) . Ha en God och väldoftande Jul!/Parfumista

    SvaraRadera