måndag 19 december 2011

Huitième Art - Myrrhiad

Bild: Commiphora myrrha Foto: Sjschen (cc),
Wikimedia commons, some rights reserved

Myrrhiad är den i mitt tycke mest lyckade parfymen i Pierre Guillaumes "fånotsserie" Huitième Art. Kanske beror det på att den är ensam release i serien 2011 och därför fått mer tid i skapelseprocessen jämfört med de hela åtta dofter släpptes samtidigt när serien lanserades 2010.

Myrrhiad koncentrerar som namnet indikerar främst på den sedan urminnes tider i religion och doftsättning flitigt använda, söta kådan myrra. Som stödjande noter har Pierre lagt den av honom så ofta skickligt och originellt hanterade thenoten samt anis, läder och vanilj.

Myrrhiad lyckas i att lyfta fram den not som jag förknippar med myrra. Den är varm, tät, kådig och naturligt, mörkt honungssöt. Ingen sockrig sötma. Myrranoten är lika tydlig som i Serge Lutens fina La Myrrhe men den senare är jordigare, våtare och med den champinjonton som är typisk för myrra. I Myrrhiad är champinjontonen knappt märkbar och kompositionen är varmare och sötare. Annick Goutals Myrrhe Ardente är en något luftigare myrradominerd komposition där bivax/honung framhävs i myrranoten. I basen påminnner också Myrrhiad en del om Mona di Orios apelsinblommedominerade Jabu där en brödig myrra ger en behaglig, vilsam upplevelse. Vaniljen, the:et och anisroten kan bara lätt anas, anisroten adderar egentligen bara en rondör och fördjupar myrrans naturliga sötma. Vaniljen är ytterst diskret och thenoten känns mer som en bärare av doften, den som gör att Myrrhiad inte blir för kompakt och mörk. En not som tydligen också ingår i Myrrhiad är läder, men den noten detekterar inte min nos i kompositionen.

Myrrhiad passar utmärkt som juldoft, både för årstiden och den typ av dofter som är aktuella för julen och för den religiösa/historiska koppling som myrran har till högtiden. En doft med lagom projektion, alla Huitième Arts dofter är dofter som ligger nära bäraren och inte invaderar rummet, och mycket god hållbarhet ända in på kvällen. Perfekt att värma upp och koppla av i under den mörka och kalla årstiden.

Betyg: 5

Noter: Myrra, the, anis, vanilj, läder

6 kommentarer:

 1. MMMmmmyrrhiad... Jag fick sniffa som snabbast på den här ur en kompis provrör och det räckte för att sätta igång ett våldsamt habegär. Om det trillar in någon julklappspeng så vet jag hur den skall investeras!

  SvaraRadera
 2. Hej Julia!
  Ja visst är den fin och som tur är påminner doften inte alls om det doftintryck som bilden kan ge :-)

  SvaraRadera
 3. Så var den hemma äntligen. Trivs förträffligt med den, påminner om en mildare, mer tystlåten Bois d'Armenie tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Hej Julia!
  Grattis till nyförväret! Testar den igen idag, tycker mycket om den. Så när provet är slut så blir det nog en investering. Som tur är provet stort så det är ingen panik än.

  SvaraRadera
 5. Fick mitt prov tidigare i veckan och är MKT nöjd! Jag är ingen självklar fan av the som parfymnot, men den bär verkligen fram den här parfymen i inledningen och tar inte över helheten som jag var rädd för. Strålande verkligen, och så passande att bära på de vise männens högtid, som det ju är just den här helgen. Vet du något om vad Guillaume har för kommande Huitiemereleaser på g?

  SvaraRadera
 6. Härligt att du gillade den! Tänkte precis som du och inledde Trettonhelgen med att bära Myrrhiad igår. Vet inte vad PG har på g i år i Huitieme, hoppas att det bara blir en doft som 2011. För jag tycker att de åtta första som han lanserade i ett svep 2010, om man ser på dem sammantaget, känns lite för snabbt ihopblandade.

  SvaraRadera