torsdag 26 maj 2011

Annick Goutal - Tubéreuse

Bild: Polianthes tuberosa, Attribution: Forest & Kim Starr
Wikipedia, CC, some rights reserved

Annick Goutals vackra soliflore Tubéreuse är något av en rå-tuberose och en av de parfymer som enligt kännare är allra mest lik tuberose-absolute. Och visst är den lik den tuberose absolute, Tuberose, utspädd i alkohol, som jag provat från Abdes Salam Attar.

I Tubéreuse får tuberosefantasten ostört njuta av tuberosens många och skiftande facetter. I de flesta tuberoseparfymer är huvudrollsinnehavaren understödd av apelsinblomma, jasmin och/eller gardenia, det är alltså fråga om buketter av stora vita blommor men med dominans av tuberose. Men alla noter och skiftningar som tuberoseabsoluten innehåller gör den till en parfym i sig. En doft som skiftar mellan ljust och mörkt, friskt och unket. AG:s Tubéreuse inleds med en gyllengul honungs-nektar-pollennot. Sedan blir den mer grön och krispig med fräsch vit blomma innan den karaktäristiska gumminoten spelar in liksom noten av exklusivt badsalt som jag känner igen från Balenciagas Michelle. Det finns också små virvlar av en kylig, lite jordig känsla, åt svamphållet.

Även om Tubéreuse är en soliflore så är den inte tråkig och det är spännande att följa doftens utveckling. Det är också en doft som är känslig för omgivande omständigheter och därför kan olika delar accentueras olika gånger. Som så ofta när det gäller dofter med hög andel naturliga ingredienser så är Tubérose lågmäld och försvagas ganska snabbt. Men den finns ändå kvar, om än nära huden, fram till kvällningen.

Sammanfattningsvis är AG:s Tubéreuse en referensdoft att prova för den som älskar tuberose.

Betyg: 4

2 kommentarer:

  1. Det her lyder interessant :) Har veldig sansen for Annick Goutal, men fortsatt mange jeg ikke har prøvd. Et problem er at de ofte sitter dårlig på meg, men fikk lyst til å teste denne.

    Hadde faktisk en liten flaske Michelle for lenge (veldig lenge) siden. Hadde helt glemt det, så gøy at du minnet meg på den :)

    SvaraRadera
  2. Hej Bipbap!
    AG:s Tubéreuse är verkligen testvärd så som referensdoft för råvaran tubrose. Vanliga "uppblandade" tuberosedofter är i och för sig intressantare i längden eftersom de förstås får en större variation pga fler ingredienser. När det gäller Michelle så hade jag också en liten flaska som jag dumt nog sålde på Tradera. En försäljning jag ångrar i efterhand :-(

    SvaraRadera