lördag 30 april 2011

En bra parfymreview

Foto: Parfumista (c)

For an english version of this post, scroll to the previous post.

Efter fem års skrivande och läsande av parfymreviewer har jag kommit till insikt om vad jag tycker är viktigt för att en parfymreview ska fånga intresset. Alla parametrar behöver inte alltid ingå men de flesta av dem:

* Något om parfymhus och vem som är parfymören.
* Doftens karaktär, vilken doftfamilj/typ den tillhör och beskrivning av hur doften utvecklas genom sina olika faser.
* Om doften påminner om eller på annat sätt kan associeras med andra parfymer bör sådana exemplifieras. Det gör det lättare för läsaren att placera in den recenserade doften i det olifactoriska landskapet.
* Om doften ger recensenten några speciella associationer så bör de beskrivas till exempel koppling till personer, fenomen, saker, tidsåldrar, konst, flora & fauna etc.
* Ett betyg enligt en fastställd skala för det sammanvägda, i och för sig, helt subjektiva intrycket, av den reviewade doften.
* Vilka noter som ingår i doften enligt officiell beskrivning. Om recensenten tycker sig känna även andra noter så är detta också intressant att nämna.
*Recensionen får slutligen heller inte vara för lång, då blir det för jobbigt för läsaren att orka igenom.

Däremot anser jag inte att prisuppgifter och information om var en doft kan köpas är relevant annat än om man är en sponsrad parfymbloggare eller har fått prover från en leverantör. Men då är det och andra sidan svårt att vara objektiv och den som läser recensionen får filtrera informationen då man som läsare kan förutsätta att bedömningen väger över åt det snällare hållet.

En som jag tycker gör väldigt bra parfymreviewer är Victoria på Bois de Jasmin, se min bloggroll. Hon har under våren fulländat recenserandet genom att lägga till betygssättning, något som saknats tidigare.

Vad tycker du ska ingå i en bra parfymreview? Vilka parfymrecensenter/parfymbloggar (exempel) uppfyller dina krav?

4 kommentarer:

 1. Hejhej!

  Grattis på födelsedagen!!!!!

  Önskar Ljiljana

  SvaraRadera
 2. Det var en bra sammanställning du har gjort! Däremot ser jag det som en service till läsaren att denne inte skall behöva Googla för att få en uppfattning om det är en doft i dennes prisklass. Så länge man anger olika köpställen kan oberoendet knappast ifrågasättas. /Julia , parfymbloggen på Daisybeauty

  SvaraRadera
 3. Hej Ljiljana!
  Stort tack, vilken superkoll du har som kommer i håg detta. Är så lätt att hamna i skuggan av HM Konungens födelsedag :-).
  Ha en trevlig Valborg!
  kram Parfumista

  SvaraRadera
 4. Hej Julia!
  Stämmer det du skriver om när det gäller att ta med flera köpställen om man som bloggare orkar ta reda på det. Däremot blir det kinkigare om en revieware får att prov direkt från parfymhuset eller dess representant.
  Om jag någon gång tiggt till mig prov från tex ett litet parfymhus så får jag ta mig själv i hampan för att vara riktigt objektiv, de har ju varit vänliga att skicka prov och då är det lätt att "snällglasögonen" åker på. Så jag tycker att det är enklast att köpa prover,inte bara för att det tar tid att maila runt, utan för att jag då varken behöver få få dåligt samvete eller känna att jag "måste" reviewa en doft. Ha en trevlig Valborg! Parfumista

  SvaraRadera