måndag 4 juni 2007

Omvärderad doft - Birmane


Bild: Perfume Emporium.com
Igår var det dags för säsongens första besök på Lådbilslandet. En doft som klarar en ett sådant marathonpass och ändå har kvar basnoterna i oförvanskad form vid dagens slut, är faktiskt värd en hel del beröm. Doften som klarade denna prövning är Van Cleef & Arpels fruktigt blommiga men ändå lite träiga Birmane från 1999
Jag var inte helt positiv (förutom till hållbarheten) när jag refererade Birmane 31/3 i år.  Den jämfördes med Boss Women som jag trots sin banalitet (usch doftsnobben igen) tycker om. I början är Birmane karaktärslös (det vidhåller jag) och luktar som en typisk fruktig, blommig, myskig modern doft.
Men sedan när den kommit en bit i mellanregistret och basnoterna börjar skymta så får den en egen karaktär. Basens mysk, tonkaböna, och cederträ är fint balanserade och verkar vara av bra kvalitet. De minglar ihop till en mycket angenäm doft som varar ofragmenterad dagen ut. Denna doft påminner så om något, vad kommer jag inte på just nu. Den nötiga tonkan binder ihop mysken och cederträet och tar udden av den skarphet som de ibland kan uppvisa när de tillåts dominera.
Dofterna upphör aldrig att fascinera. Ständigt hittar jag nya nyanser och aspekter. Lärdomen är också att inte alltför lättvindligt döma en doft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar