fredag 3 september 2010

Arabian Oud Mokhalat Najdi

I det fuktigt, varma väder som ofta kommer i slutet av sommaren (vi får inte sluta att hoppas!) är arabiska oljebaserade parfymblandningar, mukhallater, perfekta.
Lite räcker länge och de sitter bra när de aqua eller citrusbaserade dofter som man förväntas vid sådana temperaturer bära försvinner hux flux.
En distinkt mukhallat är Arabian Ouds Mokhalat Najdi. Den ingår i en serie oljeblandningar med namn efter arabiska städer: Najdi, Wafi, Gohroob osv. Najdi börjar närmast frånstötande, lite insektsmedelliknande, i öppningen. Den har också en tilltalande, jordig lortighet, antagligen den svarta mysken. Efter ett tag lugnar Najdi ned sig och noterna harmonierar på ett bra sett. Som de flesta arabiska parfymer är doften inte uppbyggd i den traditionella doftpyramiden utan den är linjär med noterna parallellt interagerande med varandra. Noterna i Najdi är mandelblomma, ros, ambra, saffran, vit och svart mysk samt indisk oud.
När den nästan irriterande, starka början tonat ut så blir Najdi riktigt behaglig att bära. Den känns tät och nära, den är ingen "roomfiller" som stöter bort omgivningen. Detta förutsatt att den appliceras med måtta. En till två droppar (beroende på temperatur, luftfuktighet etc) räcker väl.
Nu hoppas jag att det blir några riktigt varma sensommardagar där de arabiska eller arabiskinspirerade dofterna kan få komma ordentilgt till sin rätt.

Betyg: 4

2 kommentarer:

  1. Åh, vad intresserad jag blir! Jag har ju en dragning till lite udda dofter och just arabiska oljebaserade dofter och oud låter riktigt spännande. Vart kan man få tag på dessa dofter? Jag letade lite på nätet, men hittade inte direkt någon bra sida.
    Du som har erfarenhet av många dofter - hur är det generellt med oljebaserade dofter om man jämför de med de vanliga alkoholbaserade dofterna? Jag läste någonstans att de oljebaserade skulle vara "sämre". Men stämmer verkligen det?

    Ha' en skön doftande helg! :-)

    SvaraRadera
  2. Hej SP!De flesta oljebaserade arabiskinfluerade som jag testat sitter lika bra som de alkohlbaserade dofter som sitter kvar bra till jättebra. Ett konstigt undantag är de två Amouage-oljor jag testat. De är väldigt intensiva i starten men faller bort pladask efter en - två timmar. Vad jag läst så sitter de länge på de flesta andra. Arabian Oud har webshop och så finns det en del andra Al Haramain, Ajmal. Prover kan beställas på The Perfumed Court (TPC). Ha en skön dofthelg du oxå!

    SvaraRadera