fredag 24 december 2010

Julaftonsdoften 2010


Foto: Herr Parfumista (c)

Ännu en fin, snöig och vit julafton. Bara väl kallt. Alltså egentligen gjutet för en riktig oriental som förra årets Tribute Attar. Men i år kände jag mig rätt velig, så lång och sträng som den här vintern verkar bli så blir det tråkigt att bara köra oriental/gourmand/tunga blommor. Så jag var öppen för i stort sett alla doftfamiljer i morse, utom lätt citrus och aqua. Det hela slutade med en (tycker jag) ren läderdoft, Serge Lutens Cuir Mauresque. Med sin moriska inspiration med läder som känns som insmort med kryddor, diskret jasmin och apelsinblomma värmer den fint en kall julafton som den här. Det blir med sin torrhet och värme en kompromiss , den har något som påminner om en oriental värmen men inte sötman perfekt för jul.

Så till historiken, en tillbakablick på mitt doftval sju julaftnar ser ut så här:
2009: Tribute Attar, Amouage (läder, rök, oud, utsökta kryddor)
2008: Incense rosé, Andy Tauer (ros, mandarin, kardemumma, myrra ceder- och rökrlseträ)
2007: Ambre Russe, Parfum d'Empire (spritigt ambrerande, träig, oriental)
2006: Jil Sander 4, Jil Sander (mörka, övermogna frukter, vita blommor och kryddor på orientalisk bas)
2005: Nuit de Nöel, Caron (dovt blommig chypre med trä och pälston)
2004: Cabochard,  Parfums Grès (lädrig chypre med kärvt grönt och viss blommighet)
2003: Fracas, Robert Piguet (drottningen av tuberous, sinnebilden för den stora vitblommiga parfymen)

Så en liten enkät:
Vilken doft valde du till julafton? Varför?

Och sist men inte minst:

En riktigt God Jul alla parfymälskare, och alla andra (om nu andra går in på en sådan här nördig blogg)!

8 kommentarer:

 1. Riktig god jul til deg også :)
  Det er kaldt her også, og dagens parfyme velges gjerne etter kulda. Noen ganger føler jeg sterk trang til blomsterdufter - Lengsel etter vår tror jeg.

  Tribute Attar virker spennende. Jeg har ikke våget å teste p.g.a den høye prisen :) Liker Amouage veldig godt - Gir den ultimate følelsen av luksus.

  På julaften hadde jeg bestemt meg for Caron - Tabac Blond, men sto og snuste på flasken av den og Secret Oud. I går ble det mest riktig med Secret Oud. Følte at den passet bedre til klærne bl.a.

  Hyggelig å se flere skandinaviske parfymebloggere. Jeg har lagt deg til i mine lenker :)

  SvaraRadera
 2. Hej Bipbap och god fortsättning på julen!

  Visst är det konstigt, trots det kalla vädret har jag böjat känna en liten dragning åt gröna blomdofter - så jag har nog också börjat längta efter våren rekordtidigt. Men det är nog för att det blir en lååååång vinter.

  När det gäller Tribute Attar så kan jag "glädja" dig med att den inte satt så länge, på mig i alla fall. Den var jätteintensiv och fin i starten men efter halva dagen var den bara en blek skugga av sig själv. Alltså inte värd sitt pris för mig som tur är : ). Det blev därför hela två inlägg om den på min gamla blogg se http://blogg.expressen.se/parfumistansdagbok/entry.jsp?messid=565500
  och http://blogg.expressen.se/parfumistansdagbok/entry.jsp?messid=565779

  Har inte sniffat på Secret Oud men eftersom jag älskar oudher så är jag övertygad om att du hade en härlig doftupplevelse på julafton.

  Trevligt att du länkat, som du säkert sett finns du redan med på min lista.

  SvaraRadera
 3. God Jul i efterskott & God fortsättning!
  För mig blev det numera slut-tillverkade "Potion" från LUSH till julafton. Först Potion-bodylotion, sedan parfymen med. Mmmmm... !!! Denna doft är verkligen jul-perfektion på alla vis! SÅ Ljuvlig!

  SvaraRadera
 4. God fortsättning på julen även från mig!

  Här blev det CdGs Avignon (provrör som anlände "just in time"). Passade utmärkt på julafton. Vilken ur Incense-serien som ska inhandlas i stor flaska har jag inte lyckats bestämma än. Alla luktar gott, men på olika sätt. På mig är Kyoto den mest feminina. Den blir ljus, klar och nästan lite blommig. Påminner om CdG 2. Zagorsk är den mest maskulina och inleder med en lite för kärv kåda och barrdoft. Efter några timmar så mjuknar den och börjar påminna lite om Kyoto. Då är den fantastiskt. Avignon luktar katolsk kyrka helt enkelt. Det är den i serien som luktar mest rökelse på mig. Mest linjär av de alla som jag upplever det. Jag gillar den mycket men vet inte om den är tillräckligt allround för ett inköp. Vill jag verkligen lukta kyrka? Den 8-årige sonens favorit är den mjuka och kryddiga Ouarzazate.

  Summa summarum: Jag vill ha alla, utom möjligtvis Jaisalmer som påminner lite för mycket om några andra parfymer som jag har… Just nu lutar det åt Kyoto - eller möjligtvis Ouarzazate eller...

  SvaraRadera
 5. Hej Susanna!

  Kul att få höra om ditt julaftonsdoftsval! Har dessvärre aldrig sniffat på LUSH Potion - vad är det för doftfamilj? Låter som stor, varm, vit blomma...
  Ha en trevlig och doftrik nyårsafton - nu börjar nästa doftvals-situation,Kul!

  SvaraRadera
 6. Hej Lotta!
  Toppen att Incenceserien hann anlända innan julafton så att du hinner sniffa i lugn och ro. Alla är ju utmärkta julaftonsdofter. Det är väldigt intressant att höra dina intryck av dofterna, vi har här ett bra exempel på hur olika hudkemi inverkar men säkert också ren doftperception pga tidigare doftintryck genom livet. På mig är som jag skrev i min tidigare kommentar Zagorsk mest kvinnlig och Kyoto mest manlilg, i och för sig vid sidan av Ouarzazate. Q har nog blivit lite orättvist bedömd av mig för den gång jag testade den så gick något snett och allt som var kvar i parfymprovröret åkte ut när jag skulle dutta ut lite i nacken. Så det blev en överdos. Väl på jobbet konfronterades min parfymintresserade kollega med doften och den spontana kommentaren var "Det luktar gubbe" "Som på en raksalong förr i tiden". Jaisalmer tycker jag mycket om men associerar som mer maskulin eftersom herr Parfumista använder den en hel del. Den har en härlig vad jag tycker liknar "tygplåsternot" som även fanns i Musst de Cartier EDT -verisonen från tidigt 90-tal. Oj, oj, när det gäller incenceserien skulle jag kunna skriva en roman känns det som...
  Ha en underbar nyårsafton och lycka till i doftvalet - kul med en afton till att välja doft till.

  SvaraRadera
 7. Parfumista: Jo, Lush Potion är en starkt koncentrerad doft av "nejlikor i apelsin & rött sidenband-juldoft". Ihop-blandat med en hel massa klöver, rosenolja, samt en aning patchouli. Tänk dig en vas med mörkt mörkt röda nejlikor, & jul-kryddor, & "hippie".

  SvaraRadera
 8. Hej Susanna!
  Spännande komposition, vilket välmatchande doftval på julafton. Lite glöggkänsla verkar det näsan som...

  SvaraRadera