tisdag 5 oktober 2010

Betraktelser över Diors Poisoner 1(2)

Foto: Parfumista (c)


Ursprungligen publicerat på min tidigare blogg "Parfumistans blogg" på Damerns Världs hemsida i oktober 2007 .
Sedan jag förälskat mig i Diors senaste Midnight Poison känns det angeläget att filosofera över hela Poison-serien. Vad är utmärkande, vilket intryck förmedlar respektive doft och slutligen, även om det är svårt, vilken är bäst? Var och en förtjänar ett eget inlägg vilket kommer efter hand. Här en helhetsbetraktelse.

Poison: Gamla hederliga blommigt, fruktigt, bärigt orientaliska Poison står sig fortfarande efter över tjugo år på marknaden. En ”love or hate-doft” som delar in mänskilgheten i två läger. Isabel Adjani är ansiktet för doften. Poison ger inte oväntat associationer till Adjanis  drottningporträtt i ”Reine Margot” och händelserna under Bartolomeinatten. Poison framkallar självfallet också bilden av Margots svärmor, Katarina de Medici och därmed intriger och giftmord.
Tendre Poison: En lättare, grönblommig uppföljare till Poison som kom 1994. Den är en helt egen doft även om vissa ingredienser är gemensamma. Jag associerar till nyutslagen björk, björkris och till något ryskt. Kanske för att min första bekantskap med Tendre var under min tid som konsult i Baltikum.
Hypnotic Poison: Annick Menardos häftiga Poison-tolkning från 1998. En urban, träig oriental som bara är så bra. Den ger mig associationer till stress och karriär. Kanske för att jag, iförd HP, under en mycket hektisk period, helt plötsligt fick en sådan sprängande huvudvärk att jag funderade om det var dags för akuten. Trots detta: Jag älskar HP.
Pure Poison: En snällare och mer romantisk doft än HP som kom 2004. Dior säger sig ha varit inspirerad av historien om Skönheten och Odjuret när direktiven gavs till doften. En vitblommig oriental av den typ som passar mig så bra. Möjligen den av Poison-dofterna som skiljer ut sig minst från mängden, men en mycket bra doft.
Midnight Poison: 2007 års blommigt träiga oriental i Poison-linjen. Dior säger sig ha inspirerats av Askungen vid framtagandet av MP. Patchouli på ett nytt, giftigt sätt som faller mig i smaken.

I nästa inlägg: Rankning

Kommentar oktober 2010: Instämmer fortfarande till fullo

8 kommentarer:

 1. Har du testat den senaste Hypnotic Poison Eau Sensuelle? undrar Lotta

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta!
  Nej det har jag tyvärr inte. Men jag har läst att den ska vara mycket bra, lite mjukare och tätare än originalet. Eftersom det är så mycket jag vil testa blir det oftast att jag sorterar bort sådana som är en nära variant på originalet. Missar säker en hel del, tex ska Angel och Aliens motsvarande utvecklade versioner vara jättebra. Har du testat någon av dem?

  SvaraRadera
 3. Hej! Väntar i veckan på en ny doft jag har beställt,AngelLily,en av Angels blommiga småsystrar.Kul! Har sen tidigare Angel Peony,den är fantastisk!! Har en fräschör som orginalet saknar.Mvh. Anna E.

  SvaraRadera
 4. Hej Anna!
  Hjälp, du gör mig köpsugen! Efter att ha sniffat på de fyra i blomserien tvingade jag mig till att välja Angel Rose ,kanske påverkad av att Luca T gav den högst betyg i kvartetten, det är svårt att veta hur mycket guru-åsikter faktiskt inverkar. Minns att jag gillade Lily skarpt, de påminner i doften om ett rosa cerat, svart hylsa och vit hatt som jag gillade i högstadiet. Även pionen och violen var fina, violen med en grön "vegeterande" ton. Mvh Parfumista

  SvaraRadera
 5. Hej Parfumista! Har inte doftat på Angel Rose.Hur rosig är den? Påminner den om Stella orginal tycker du? Jag trivs ofta med Stella.50 ml.edp. gick i tusen bitar på klinkersgolvet och ner i fogen,så här har det nu doftat Stella i några månader! Ljuvligt i och för sig...Bra med Angeldofterna är ju att de är påfyllningsbara.Mvh. Anna E.

  SvaraRadera
 6. Hej Anna!
  Både Stella och Angel Rose är mörka och dova rosor. Men Stella är renare och mer städad och dessutom melankolisk tycker jag (jfr mjuk, romantisk silkeskläning). Stela är rosig hela vägen till basenoterna. Rose är tuff (jfr svart liten läderjacka i mjukt skinn),starkare, grönare, syrligare. Den är mest rosig i början. Sedan blir den mer lik den vanliga Angel men med mindre patchoulli i basen. Alltså totalt sett mer ros i Stella. Allt det här på mig förstås. Olika hy-er lyfter säkert fram på olika sätt. Mvh P

  SvaraRadera
 7. Nu har jag testat Sensuellevarianten och gillar den nog bättre än originalet - som jag ofta tycker är lite för söt/tung. Bland Angelvarianterna gillar jag violversionen bäst. Fantastisk på hösten! Måste nog testa rosversionen igen... Alienvarianter har jag inte koll på. Tycker att originalversionen är lite för "stickig" på mig själv.

  SvaraRadera
 8. Hej Lotta!
  Kul, får se om jag törs prova sensuelleversionen, risk att nya behov skapas. Håller med dig om att viol-Angel är mycket bra, den är en "sleeper", inte lika direkt tilltalande som tex Lily Angel men har man bara tålamodet att låta den utvecklas så är den mer intressant som doft. Hösthälsningar Parfumista

  SvaraRadera