tisdag 1 juni 2010

Falska droppar

Att skilja falska parfymflaskor från äkta kan vara svårt, men en titt på Tradera bland de Chanel-flaskor som bjuds ut är en nyttig övning. Där kan man (utan att ens förstora upp bilden) regelbundet se förfalskningar. Chanel tillhör nämligen ett av de mest förfalskade märkena. Någonstans i cyberrymden läste jag om några saker man ska titta efter när det gäller att hitta förfalskningar. I exemplet utgick man från just typfallet Chanel:

Kartongen:
- Skillnader i kartongens propotioner (höjd, djup, bredd)
- Att texten inte sitter helt på rätt ställe och att fonterna inte är helt desamma
- Skillnader i papprets kvalitet och färgnyanser
Flaskan:
- Locket är ofta av en billigare utformning/material än på originalflaskor
- Spraymekanismen likaså
- Det är också vanligt att flaskans hals ger ett billigare intryck tex med en assymetriskt omlindad pappersremsa.
- Etiketten kan ha skillnader i färg, fonter och vara placerad annorlunda än på originalet.

Såg nyligen en bild på en falsk Coco Mademoiselle där etiketten var i en annan ton samt att den var placerad mer åt den nedre delen av flaskan istället för motsvarande placering uppåt på flaskan. Fonterna var också något annorlunda samt att det inte syntes något stansat varumärke och nummer i den fotograferade flaskans botten. Runt flaskans hals satt också en liten assymtertiskt och löst ditsatt pappremsa. I just den här annonsen skrev säljaren att den inte var säker på om flaskan var äkta eller inte men borde ha skrivit att det var en kopia eftersom det var så uppenbart. Fast jag har och andra sidan sett annonser där säljaren inte uttrycker någon tveksamhet överhuvudtaget. Så det gäller att vara vaksam även om det mesta som säljs sannolikt är äkta.

2 kommentarer:

  1. Kapitalista748 juni 2010 07:06

    Jag har tidigare parallellimporterat äkta parfymer för att sälja på Tradera. Har samarbetat med 2 stora engelska detaljister, 3 större grossister i England och några i USA. Ingen av dessa hade så låga priser på Chanel och Dior som de som säljer på Tradera har. Med tanke på att frakt till Sverige tillkommer och att tradera tar nästan 10 % i provison så är Traderasäljarnas priser omöjliga. Många säljare är förstås ärliga och parallellimporterar äkta varor men även de som säljer kopior får många bra omdömmen - verkar som om folk ger positivt bara för att de faktiskt fått en vara.
    Var försiktig med säljare som har CHANEL och DIOR i sitt parfymsortiment, dessa märken är nästan aldrig till erbjudande hos grossisterna och om de är så kostar de ca 400 kr för 100 ml + frakt att köpa in. Var också försiktig med säljare som har Lancome Hypnose i sortimentet, denna har kopierats flitigt. Kombinationen Hypnose Mascara + Chanel + Dior är en varningssignal. Lancome Hypnose kostar 55 kr + moms att köpa in hos grossist.

    SvaraRadera
  2. till alla köpglada av nya, oöppnade parfymer på Tradera och liknande sajter. Men bland redan använda parfymer som säljaren lägger ut pga att man tröttnat på doften eller köpt på sig för många dofter osv kan man fynda äkta vara.

    SvaraRadera