måndag 30 april 2007

Avslutning med Youth Dew



Bild:99Perfume.com 

Trivseldofternas vecka avslutades med gamla goda Estee´s Youth Dew från 1953. YD har jag beskrivit utförligt minst en gång tidigare men sammanfattningsvis så är det en myckat fin, fyllig oriental där hartser samt en gummi- och russinton som blir extra tydlig på mig. YD passar, sin ålder till trots, mycket bra på mig.
Det är svårare att hitta äldre dofter som passar. Av tio passar kanske fyra-fem, när det med de nya tillrättalagda, kommersialiserade dofterna, är en träffsäkerhet på sådär åtta av tio. 

lördag 28 april 2007

Dagens doft - Lalique Le Parfum


Bild:99perfume.com
Trivseldoftsveckan fortsätter med kallare väder. Bra, då kan jag skjuta upp frukt-blommornas entrè. Idag med Dominique Ropions (igen, är något av en Ropion-fan har jag märkt) underbara blomoriental för Lalique 2005; Lalique Le Parfum. Själv tycker jag att den lutar mer åt det  orientaliska hållet än det blommiga men Ropion är ju de tunga blommornas mästernäsa så han har väl lyckats väva in dem så subtilt. Här finns bergamott, rosépeppar, viol, ros, heliotrope, jasmin som viar på en bas av mysk, tonkaböna, vanilj, sandelträ och patchoulli.

fredag 27 april 2007

Dagens doft - Castelbajac


Bild: Perfume Emporium.com

Det var nära att jag greppade gårdagens HP i morse. Kände den i håret när jag vaknade, den är helt enkelt en superdoft...
Sansade mig dock och tog istället den besläktade Castelbajac från just det, Jean Charles Castelbajac. Jag har redan beskrivit denna mandel, cyklamen, heliotrope, vanilj, mysk mm doft 20/2. Som framgår där är HP en råare variant med mer trä och med en tydlig kardemummanot. C är mer mandel (björnklister) och blomma. C är en jättetrevlig doft men vore jag tvungen att välja tog jag HP. Den är i en klass för sig.
Kul att pröva även Castelbajac i varmare väder. Det föll väl ut med HP och hittills är C definitivt på rätt väg.

torsdag 26 april 2007

Dagens doft



Bild: Perfume Emporium .com

Kvicksilvret närmar sig +20 i skuggan och jag sätter på mig en tung doft som Diors träiga oriental Hypnotic Poison. Idag borde jag enligt all logik haft tex blommiga Remember Me, se gårdagens inspiration i http://blogg.expressen.se/parfumistansbilderbok/  .
Hur blev det så här? Jo, min vän "Mikaels Fru" skrev häromdagen att hon var sugen att köpa urdoften Poison från Dior. Det fick mig att tänka på (som jag skrev i kommentar), att hon nog skulle gilla HP eftersom hon också gillar Lolita Lempicka. Båda är träiga orientaler med tyngd, skapade av den skickliga näsan Annick Menardo. Faktum är att HP trots sin doftfamilj gör sig bra i det varma vädret. Träiga orientaler är i många fall inte lika söta som rena orientaler och klarar därför en ganska varm yttertemperatur.  HP sitter tämligen ofragmenterad över tolv timmar senare i varmt väder. Trä, kardemumma, vanilj, mandel, mysk, jasmin och mossa i en härlig mix. En nutida klassiker.
Jag har tidigare analyserat HP 8/2 2007 för den som vill läsa mer osv.

onsdag 25 april 2007

Dagens doft - Agent Provocateur



Bild:Perfume Emporium .com
Är en sådan som faller ut helbra på mig trots att den tillhör en svår kategori; chypre. Agent Provocateur från underklädesfirman med samma namn kom år 2000. Det är ovanligt med blommiga chypres det här årtusendet, även om en renässans är på gång men då främst med fruktiga chypres.
A P inleds bla med saffran och coriander. I mellanregistret ros, jasmin, ylang-ylang, magnolia och gardenia. I basen ekmossa, mysk, vetvier och lite ambra.
A P är en bra doft för formellt bruk, dagtid. Den sitter bra och har lagom närvaro. Ock så en troligt söt rosa äggformad flaska, som en liten handgranat!

tisdag 24 april 2007

Dagens doft - Roma


Bild:Perfume Mart. com

Roma från Laura Biagiotti 1988 är en gammal favorit som jag haft sedan tidigt nittiotal. Det är risk för att bli långrandig i beskrivningen av denna gröna, pudriga och samtidigt fräscha oriental.
En lite bitter lite limeskalsaktig, grön start (bergamott, svartvinbärs blad, mint) följs av ett ljuvligt pudrigt mellanregister (sandelträ, ros, jasmin, liljekonvalj, hyacint) och en torr varm bas med vanilj, myrra, ambergis, civet, castoreum, patchoulli, mossa. Som synes en komplex doftblandning som ändå finns så lätt tillgänglig i nästan varenda parfymaffär och till ett rimligt pris.
Jag har dessutom turen att Roma är som klippt och skuren för min hudtyp. Den sitter dessutom bra (Edt) och har en tydlig närvaro. Ett aber finns dock: Roma kan framkalla svår huvudvärk/migrän i kombination med mycket kaffe, värme och stress. Har hänt mig flera gånger. Men jag känner mig för den skull aldrig äcklad av doften.

torsdag 19 april 2007

Dagens doft - Cristobal

Dagens doft har jag tyvärr inte använt på väldigt länge. Har tänkt göra det många gånger men sedan glömt bort det.Cristobal från Balenciaga 1998 är en träig oriental som trots detta ändå är ganska lätt. En riktig trivseldoft för ruggigt väder eller kallare årstider. Cristobal är en fint harmonierad komposition som känns krämigt sammetsmjuk. Den är inte en sådan där komplicerad doft som det känns som jag går en rond mot utan med Cristobal kan jag bara slappna av och njuta. Doften sitter bra under dagen och den har också en god närvaro.
I toppnoterna finns fikon och bergamott. Hjärtnoterna domineras av jasmin, freesia och pion. I basen en mjuk, krämig sandelträton tillsammans med patchoulli och vanilj.

onsdag 18 april 2007

Dagens doft - Palais Jamais

Etros Palais Jamais måste ha varit mycket originell när den kom 1989. Något som den fortfarande är, trots att det sedan dess exploderat med dofter som innehåller the. När jag recenserade PJ i november skrev jag att den påminner om de där halvmjuka, tjäriga finska pastillerna, vad de nu heter. Det stämmer fortfarande.
PJ påminner något om Bvlgari Black, jag fick ta PJ som substitut i min Black längtan helt enkelt. PJ är råare och tuffare och är mindre söt. Bränd gummitonen finns i båda, liksom the och jasmin. I PJ är en torr härlig jasmin mycket tydlig. Det finns trä i form av björk (tror jag) och även gröna kryddor som salvia. Även dofterna av tobaksblad liksom av svart the gör sig påminda. Samtidigt finns en tvålighet som gör att ingredienserna flyter samman harmoniskt och doften inte blir för ohyvlad.
PJ är en bra vår- och sommardoft, något att ta till när jag blir utled på det blommigt fräscha som jag ju "ska" bära under varmare säsong. När annars?

Dagens doft - Eau Parfumée au Thé Verte Extreme

Eau Parfumée au Thé Verte Extreme från Bulgari år 2000 är en starkare (tack för det) koncentration av Eau Parfumée au Thé Verte från 1993. EPTVE, liksom EPTV, är en grön the baserad unisexskapelse av den inte direkt okände näsan Jean-Claude Ellena.
Av Bvlgaris thedofter (de jag luktat på) tycker jag att det är den bästa, men oftast så är också den första doften i en linje den bästa. Exempelvis Bvlgari Black och Bvlgari Femme bygger också i och för sig mycket på the liksom de flesta av Bvlgaris dofter men de tillhör inte den "rena" thelinjen. EPTVE/EPTV är enligt mitt förmenande en av de allra bästa thedofterna överhuvudtaget. Det finns en klar klasskillnad mot tex Elisabeth Ardens Green Tea som jag ändå tycker luktar gott och som är en bra och prisvärd doft.
EPTVE sitter, tack vare att den finns i starkare koncentration, bra hela dagen. Jag minns hur jag fick blaska ur (kändes det som) halva flaskan av EPTV när jag hade den på nittiotalet. EPTVE har en bra närvaro utan att på något sätt vara påträngande. Den är fräsch men på ett befriande ofruktigt och osött sätt. Passar bra vår och sommar men kan i sin starkare koncentration fungera enstaka gång även på vintern.
EPTVE inleds med bergamott, apelsinblomma, koriander och peppar. I mellanregistret tonar ros, jasmin och kardemumma fram. I basen grönt the, mossa, trä och bivax.
EPTVE/EPTV är en doft som jag längtat mycket efter under de alltför många år som jag var utan sedan den första flaskan tog slut.

måndag 16 april 2007

Dagens doft - Turbulences

Turbulences från den anrika franska päls- och läderfirman Révillon, är en blommig chypre från 1981. Huset Révillon förtjänar en egen liten utvikning. Det startades av bröderna R i Paris under slutet av artonhundratalet. 1903 beslutade man, att för att säkra päls- och lädertillförseln, öppna handelsstationer i norra Qubec följt av övriga norra Canada. Många inuitsamhällen etablerades på platserna för Révillions handelsstationer.
Åter till parfymen: Turbulenses innehåller vid sidan av blommorna också mycket kryddor och en del trä. Fast den är ganska stark och har en stark närvaro, känns den fräsch. Självklart inte fräsch på det där moderna, fruktiga, aquatiska sättet, utan klassiskt, lite torrt, träigt. Doften är också hållbar under dagen, svävar inte bort efter några timmar.
Turbulences inleds med gröna blad, bergamott, peppar och muskot. I mellanregistret ett klassiskt chypreackord: Jasmin, ylang-ylang, ros och tuberose. En fruktighet och kryddighet adderas genom persika och salvia. I basen ekmossa, ambra, ceder- och sandelträ samt vetvier.
Turbulences passar mig ganska bra, den får ingen "tantvarning". Självklart känns den något daterad då den har mycket sjuttiotalschypre i sig och alltså inte påminner om något som skapas idag. Men det är som alltid frågan: vill man lukta som alla andra och garanterat modernt eller vågar man sticka ut och prova de äldre, ofta fint balanserade dofterna. Som tex Turbulences: Trots så många ingredienser så flyter de så fint in i varandra att ingen blir riktigt tydlig i sig utan de bildar en harmoni.

lördag 14 april 2007

Dagens doft - Équipage

Idag har jag varit och tullat bland mannens dofter. Jag har läst någonstans att Hermes Équipage, en skapelse av Guy Robert (bla Calèche, Dioressence) från 1970, kan passa även kvinnor. Équipage passar hyfsat på mig, men inte så bra att det finns anledning att fortsätta snyltandet eftersom jag själv ändå har en hyfsad doftsamling.
Doften som sådan är en fint komponerad fougère eller aromatisk som doftfamiljen (mestadels herrdofter) också kallas. Fougère påminner mycket om chypre men är örtigare. Doftfamiljen har inspirerats av ormbunken. Équipage känns lite daterad fast ändå väldigt klassisk- Eller daterad förresten. Ska man kalla alla dofter som inte luktar som den stora massan idag för daterade? Vad händer då om man tar fram något klassiskt inspirerat idag? Är doften daterad?
Équipage inleds med liljekonvalj, salvia, bergamott och rosenträ. I mellanregistret pinjeträ, nejlika och jasmin. I basen patchoulli, tonka, mossa och vetvier.
En doft som man först förleds tro är för casual. Men den är starkare än så och passar perfekt med en vit, krispig skjorta och kostym en dag på kontoret. Som damdoft; kan gå, men Éqiupage gör sig trots allt bäst på herrar, den målgrupp den skapats för.

torsdag 12 april 2007

Dagens doft - Crystal Noir

Versaces Crystal Noir från 2004 har jag beskrivit tidigare, 18/11 närmare bestämt. Det är en doft som en del parfymsnobbar rynkar på näsan åt men som de samtidigt erkänner att de inte kan låta bli att tycka om. Varför dessa nässnörpningar? Jo, det är en rakt igenom kemisk doft, gjord enligt senaste teknik. Inga naturliga ingredienser här inte. CN är en modern vitblommig oriental (gardenia, tuberose) som sägs ha ozoniska toppnoter. Rätt tunga luftnoter i så fall. Det finns en tropisk men torr fruktighet i doften: cocosnöt och något som påminner om fikon. Allt vilar på en mysk och ambrabas som inte känns som den traditionella. Även om mysk och ambra vanligen är syntetiska så luktar de här på ett annorlunda sätt. Nytänkande helt enkelt!
CN passar väldigt bra på mig och jag tycker bra om den, det brukar liksom hänga ihop. Doften är tydlig och tar viss plats i rummet. Den sitter också till dagen därpå trots Edt-version. Skulle kunna bli något av en signaturdoft om jag hade en liten doftgarderob. Mannen tycker att det är det bästa jag har haft på mig på ett bra tag. Blev först t o m anklagad för att ha tagit av hans Salvatore Ferragamo,en doft som för övrigt har myckt fikon i sig.
CN passar alla årstider utom när det är som varmast på sommarn. Råkade använda den en sådan dag i somras och då blev den för överväldigande.